Pyszne jaglane kuleczki idealne jako zdrowa przekąska :)
Składniki: (około 30 kuleczek z
300g kaszy)
- 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego,
sojowego, migdałowego lub krowiego
-1 szklanka kaszy jaglanej
- wiórki kokosowe
- migdały
- miód, ksylitol
- tahini (mizga sezamowa)
- karob
Wykonanie:
Dokładnie płuczemy kaszę na
sitku, aby pozbyć się smaku goryczki.
Gotujemy kasze jaglaną (szklanka
kaszy na 2 szklanki mleka) aż do wyparowania całego mleka, opcjonalnie dodajemy ksylitol ok. 2 łyżeczki.
Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt wodnista
można dodać mąki np. kokosowej i pozostawiamy do wystudzenia.
Wariant 1
Kuleczki z wiórkami kokosowymi
- Formujemy z masy jaglanej
kuleczki i obtaczamy w wiórkach
Wariant 2
Kuleczki z wiórkami i karobem
- Do masy jaglanej dodajemy 1
łyżeczkę karobu, dokładnie mieszamy i obtaczamy w wiórkach
Wariant 3
Kuleczki z wiórkami i migdałami
- Formujemy z masy jaglanej
kuleczki i obtaczamy w wiórkach i migdałach
Wariant 4
Kuleczki z wiórkami, migdałami,
tahini oraz miodem
- Do masy jaglanej dodajemy 1
łyżkę miodu oraz tahini, dokładnie mieszamy i obtaczamy w wiórkach i migdałach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz