O mnie

Moje zdjęcie
Jesteśmy z Wami 20 lat! Nasza działalność prężnie się rozwijała przez te lata. Aby sprostać Państwa wymaganiom i potrzebom naszą ofertę wzbogaciliśmy o porady specjalisty - dietetyka. Dr Jolanta Serwotka - Torbicka dołączyła do naszej kadry i przekaże Państwu niezbędne informację dotyczące zdrowego odżywiania.

sobota, 12 listopada 2016

Zupa: krem z kalafiora i pora




Potrzebujemy:
- 300g różyczek kalafiora świeżego lub mrożonego
- por
- 500 ml bulionu z warzyw
- pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. kokosowego, migdałowego
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- 2 łyżki płatków migdałowych lub pestek dyni

Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę soli, dusimy na patelni ok. 5minut.
Przekładamy por do garnka, wlewamy bulion, mleko, dodajemy: kalafior, liść laurowy, pieprz, sól (wg uznania). Gotujemy do miękkości kalafiora. Wyjmujemy liść i wszystko blendujemy.

Posypujemy zupę płatkami z migdałów lub pestkami dyni, które możemy wcześniej uprażyć delikatnie na patelni (na suchą patelnię wsypać garść pestek lub migdałów, prażyć na lekkim ogniu, aż zarumienienia).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz