Potrzebujemy:
- 300g różyczek kalafiora świeżego lub mrożonego
- por
- 500 ml bulionu z warzyw
- pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. kokosowego,
migdałowego
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- 2 łyżki płatków migdałowych lub pestek dyni
Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku oraz szczyptę soli, dusimy na patelni ok. 5minut.
Przekładamy por do garnka, wlewamy bulion, mleko, dodajemy:
kalafior, liść laurowy, pieprz, sól (wg uznania). Gotujemy do miękkości
kalafiora. Wyjmujemy liść i wszystko blendujemy.
Posypujemy zupę płatkami z migdałów lub pestkami dyni, które
możemy wcześniej uprażyć delikatnie na patelni (na suchą patelnię wsypać garść
pestek lub migdałów, prażyć na lekkim ogniu, aż zarumienienia).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz