O mnie

Moje zdjęcie
Jesteśmy z Wami 20 lat! Nasza działalność prężnie się rozwijała przez te lata. Aby sprostać Państwa wymaganiom i potrzebom naszą ofertę wzbogaciliśmy o porady specjalisty - dietetyka. Dr Jolanta Serwotka - Torbicka dołączyła do naszej kadry i przekaże Państwu niezbędne informację dotyczące zdrowego odżywiania.

wtorek, 7 lutego 2017

Coś na rozgrzanie ...


Oto kilka propozycji na  rozgrzanie naszego ciała i ... umysłu.

Na dobry początek proponujemy grzańca, podgrzać (nie gotować) pół litra czerwonego wina z laską cynamonu, goździkami i  pokrojoną w plastry pomarańczą. Gdy grzaniec zrobimy z piwa to zamiast pomarańczy lepiej dodać  imbir. Nie tylko rozgrzeje ale i zapobiegnie rozwojowi stanów zapalnych.


Zwolennikom czarnej herbaty proponujemy dodatek imbiru najlepiej świeżego, a także cynamonu i goździków. Suszony pigwowiec lub sok malinowy wzbogaci smak, a gdy herbata nieco przestygnie warto dodać jeszcze miodu.

Napój z suszonych jabłek będzie smakował wyjątkowo z dodatkiem ziaren kardamonu, goździków i  cynamonu.

Napar z pokrzywy najlepiej smakuje z cytryną, a napar z liści malin i kwiatów hibiskusa z goździkami i cynamonem.

Wysuszone kwiaty lipy parzymy 10 min i dodajemy suszonych malin lub malinowego syropu. Pychota :)

Kawę orkiszową można zaparzyć z kardamonem i cynamonem albo z dodatkiem imbiru czy chili, a dla złagodzenia smaku z mlekiem migdałowym.

Czekolada z chili - mieszamy 100g czekolady mlecznej i 50g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w połowie szklanki mleka z odrobiną śmietanki lub mleczka kokosowego, a następnie szczyptą chili. Taki specyfik nie tylko rozgrzeje ale i poprawi nastrój.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz